Wendy Bos
Post by On 12 december 2017 0 Comment

Ontdekken op Vlieland

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Tijdens mijn korte vakantie naar Vlieland heb ik het eiland beter leren kennen. En wat is het leuk!! Veelzijdig is het ook. Denk aan natuur, strand maar ook aan avontuur! Hoe klein het eiland ook is, er is des te meer te doen en te beleven. Een reisverslag van onze ontdekkingen.....

Zodra je van de veerboot afstapt heb je onmiddellijk het Wadden-gevoel door de wind, zilte zeegeur en de rondvliegende meeuwen. Vlieland is een klein en overzichtelijk eiland. Je bent met een paar stappen in het dorpscentrum van Oost-Vlieland met de vele leuke boetiekjes, restaurants en hotels. De meeste hotels zijn op loopafstand en als de veerboot aankomt zie je toeristen met trolly's door de straat lopen. Er gaan geen auto's het eiland op, behalve die paar van de bewoners. En de auto heb je hier ook echt niet nodig. Een goede manier voor onthaastig, ontstressing en om helemaal tot rust te komen ;-) 

Té schattig toch!? Deze huisjes en winkels van het dorp Oost-Vlieland zijn stuk voor stuk monumentjes.

 

 

 

Eenmaal het dorp uit, ben je meteen helemaal buiten! Natuur, duinen, bossen, stranden. Of wat denk je van een robbentocht op de Waddenzee met een supersnelle gave boot? Wij verheugden ons op het zien van de zeehonden maar de boottocht er naartoe is minstens zo leuk! De schippers van De Geus weten het gas goed te raken. Beukend op de hoge golven en voorzien van waterdichte kleding vaar je naar de zandbank waar de zeehonden je toelachen.

 

En na afloop kun je dan heerlijk nagenieten bij een leuk restaurant, terras of mooie strandtent.

 

Veel mooi licht zand, op de superbrede stranden. Urenlange wandelingen door duinen en over de stranden kun je maken. Hier kun je de mooiste schatten vinden. Ik fotografeerde de verzameling die we meenamen.

 

 

Tijdens het fietsen en wandelen op het eiland is de kans groot dat je Herman Vogel, de boswachter van Vlieland, tegenkomt. Deze oer-echte boswachter wilde ik heel graag portretteren en gelukkig wilde hij daaraan mee werken. ;-)

De kleine rode vuurtoren is zeker een bezoek waard. Je kan hem niet missen aan de rand van het dorp boven op een duin. Tijdens de openingsuren kun je in de vuurtoren naar boven klimmen en wordt je beloond met een mooi uitzicht over de duinen, de Noordzee en de Waddenzee! 

 

 

 

De vuurtorenwachter heeft mooie verhalen over hoe het er vroeger aan toe ging op het eiland. Over hoe lang geleden echte vuren werden aangestoken om boten te waarschuwen. En dat strandjutters de boten om de tuin leidden door de vuren op de verkeerde plekken aan te steken. Als de boot dan vastliep konden de jutters hun slag slaan en de voorraad van de boot meenemen. Heerlijk die verhalen!

De gaafste en mooiste excusrsie is een rit met de Vliehors Expres naar de Vliehors. Deze zandvlakte van 20 vierkante kilometer ligt aan de westkant van Vlieland. De Sahara van het Noorden wordt dit gebied genoemd en als je de foto's ziet snap je waarom...

 

De wielen van de Vliehors Expres laten een mooi gedicht achter in het zand. Er wordt door de luchtmacht geoefend in dit gebied. Pas als defensie toestemming geeft, mag de truck door rijden. De heli vliegt rakelings voorbij en laat schietoefeningen zien.

De Vliehors Expres rijdt, in gezelschap van een accordionspeler, naar het meest Westelijke deel van het eiland. Hier kun je Texel goed zien. Het is een indrukwekkend gebied en geeft inderdaad een Sahara-gevoel, maar dan wat frisser :-) Op het strand wordt een stop gemaakt bij het drenkelingenhuisje waar de zeevaarders vroeger konden schuilen als ze gestrand waren. Nu wordt het gebruikt als plek om alle gevonden voorwerpen te showen. Onvoorstelbaar wat er allemaal ligt, staat en hangt. Er wordt een heel leuke rondleiding in dit mini-huisje gegeven! 

 

 

 

Vlieland is een fiets-eiland. Je kunt hier mooie tochten maken en wij fietsen van oost naar west. In het westen is geen dorp maar wel het Posthuys waar je kunt eten, drinken en slapen.

 

 

 

De vakantie op Vlieland is compleet met een bezoek aan het Informatiecentrum De Noordwester in het dorp. Hier zie je de grootste zandverzameling van de wereld. Maar ook het zeeaquarium, het skelet van de potvis en de jutterszolder. Je kunt er haaien en roggen aaien die rondzwemmen in de de roggenbak.

  

 

 

Volg de blog van Wendy

 

 

 

Lees 4196 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.Maak het plaatje compleet

Contact

Wendy Bos Fotoproducties

  • Hofstedering 295 - 3763 XG Soest
  • Telefoon: 035- 588 00 60
  • Mobiel: 06 - 55 16 14 95
  • contact@wendybos.nl